Connect with us

Ultrasonic transducer ciruit malfunction

Discussion in 'Troubleshooting and Repair' started by roylaster, Dec 17, 2015.

Scroll to continue with content
  1. roylaster

    roylaster

    3
    0
    Dec 17, 2015
    I have an old Sunbeam ultrasonic Humidifier. The fan works, but the transducer circuit is blowing the 1A fuse. When I pulled the rectifier diodes out I found them to be blown. What I noticed is that before the 2nd fuse broke the positive terminal of the transducer was drawing significant amount of current to the point of melting the insulation a little. The transducer doesn't look cracked and is not shorted.

    Now I found this thread:

    https://www.electronicspoint.com/threads/ultrasonic-cleaner-not-working.64155/

    This person had a similar problem and I am just not sure how exactly they fixed it at the end. There was some mention of capacitors being faulty, The cap packages in my circuit look ok and I dont have a multimeter that is capable of testing caps. Is it possible that the only thing they changed was the fuse and rectifier diodes?

    Edit: added a line describing the transducer condition
    Edit 2 Grammar
     
  2. davenn

    davenn Moderator

    13,598
    1,875
    Sep 5, 2009
    hi there
    welcome to EP :)

    show us some sharp, and well lit pics of the circuit board(s) so we know what is being spoken of


    Dave
     
Ask a Question
Want to reply to this thread or ask your own question?
You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Electronics Point Logo
Continue to site
Quote of the day

-