Connect with us

Speed control (drum sander) repair

Discussion in 'Troubleshooting and Repair' started by Jackadder, Feb 15, 2017.

Scroll to continue with content
  1. Jackadder

    Jackadder

    3
    0
    Feb 15, 2017
    First post, and it's a request for help, please.

    Trying to get a 16" drum sander up and running. The board for the conveyor motor had this blown part:

    _DSC5306.jpg _DSC5308.jpg IMG_6264.jpg

    It took a while to work out what it was: BT136-600E-02.

    My question: is a BT136-500 a suitable replacement? The machine will operate on Australian 240V.

    Yes, obviously I have no idea about electronics! Any help or advice greatly appreciated.
     
  2. Minder

    Minder

    3,020
    640
    Apr 24, 2015
    At 500v it should be no problem.
    M.
     
  3. Jackadder

    Jackadder

    3
    0
    Feb 15, 2017
    Thank you very much for the swift reply. Will carry on with the repairs.
     
  4. CDRIVE

    CDRIVE Hauling 10' pipe on a Trek Shift3

    4,960
    648
    May 8, 2012
    Triacs usually explode for a reason. Have you tested that motor?

    Chris
     
  5. Jackadder

    Jackadder

    3
    0
    Feb 15, 2017
    Thanks, Chris, got a sparky on the job. I ended up sourcing the original part - BT136-600E-02.
    Hope to fire it up today.
     
Ask a Question
Want to reply to this thread or ask your own question?
You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Electronics Point Logo
Continue to site
Quote of the day

-