Connect with us

Problem with Synchronous Motor

Discussion in 'General Electronics Discussion' started by Hammerhorror, Aug 9, 2018.

  1. Hammerhorror

    Hammerhorror

    13
    0
    Apr 19, 2016
    Hi

    I have a globe light. One that has LEDs inside, and a Synchronous Motor. It was dropped on the floor, and the shaft from the Synchronous Motor was damaged. I've bought a replacement Synchronous Motor, connected it to the circuit and it doesn’t work. I have even tried connecting it straight to the 6v AC. Still nothing. You can feel an initial restistence in the motor every time it’s connected to the power, but still it doesn’t rotate. I have four of these motors, and get the same result from all four. I can only guess that I’m doing something wrong.

    Any advice please would be appreciated.
     
  2. Minder

    Minder

    2,714
    564
    Apr 24, 2015
    More info on the motor would help.
    Part No.
    Pic etc.
    M.
     
  3. Hammerhorror

    Hammerhorror

    13
    0
    Apr 19, 2016
    It’s a

    TYC-30
    AC 6V
    50/60Hz ROHS
    5 rimin 1-1.5
    CW/CCW

    The same specs as the original motor, only it has a different model number. Couldn’t find the original anywhere. The ones I have came from China
     
  4. Hammerhorror

    Hammerhorror

    13
    0
    Apr 19, 2016
    Picture
     

    Attached Files:

  5. Minder

    Minder

    2,714
    564
    Apr 24, 2015
    Is that is only 5rpm, were you expecting it to rotate a high speed perhaps?
    M.
     
  6. Hammerhorror

    Hammerhorror

    13
    0
    Apr 19, 2016
    No just slow. So it rotates the lens, making the light from the LEDs rotate around the globe
     
  7. Minder

    Minder

    2,714
    564
    Apr 24, 2015
    So it is not even turning at 5rpm?
    It looks like a simple timer motor with just 2 connections,
    Sure you have the right voltage?
    They usually have a small internal 'kicker' to start it off in one particular direction.
    M.
     
  8. Hammerhorror

    Hammerhorror

    13
    0
    Apr 19, 2016
    Yeah

    The globe is 6v. Even when I try 6v, direct from the adaptor, nothing. All you can feel is a slight resistance, but no actual turning.
     
  9. Bluejets

    Bluejets

    3,050
    599
    Oct 5, 2014
    What is the supply voltage reading?
    Sounds like no power.
    Where did you get the "straight from 6v ac" adaptor?
    Perhaps show a few pics.

    Seems it will spin either direction and the "friction" you feel is probably just the gearing.
     
    Last edited: Aug 10, 2018
Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Electronics Point Logo
Continue to site
Quote of the day

-