Connect with us

motherboard is not giving power to fan

Discussion in 'Troubleshooting and Repair' started by ARDV, May 23, 2019.

  1. ARDV

    ARDV

    6
    0
    Jan 9, 2018
    Hello,

    I have a condor laptop (nomad n14) with this mother board: “hannstar j 94v-0 e89382”, which has the fan stopped working, I get the fan off the motherboard and it worked fine, so I tried to measure the voltage that the motherboard is giving to the fan and I found that it is null (0 v), I searched the net and I found that this may be caused due to bios problem, so I removed the battery and the CMOS battery and clicked on the power button about 15 secs, and then putted the battery again, when I enter F2 options I find that the time has changed (I suppose that the bios is reseted, but the laptop did not take too much time to boot up, I red that it should take some time to boot up after BIOS reset, and the options in the F2 menu does not have bios reset option), but the fan is still not working, I tried to power the fan from the USB output, when I put both 5v and gnd from USB port it does not work, but when I put just the 5V from the USB port and the gnd from the normal fan motherboard connectors the fan works, but the Hard disk stops.

    I hope that you can help.
     

    Attached Files:

  2. Bluejets

    Bluejets

    3,512
    710
    Oct 5, 2014
    In the photo, is that a third (red) wire pulled out of the plug for the fan..??

    Most usb will not have enough power for a fan, especially a laptop usb.
    Voltage may be too low also.
    Depends, you have the gear, we cannot see.
     
  3. ARDV

    ARDV

    6
    0
    Jan 9, 2018
    i removed that thirst wire from the plug just for testing, normally there are 3 wires in that connector.
    "Depends, you have the gear, we cannot see", i'm sorry, i did not understand this.

    I tried powering the fan from a phone charger with 5V, when I monitor the CPU voltage with speccy it seems that is good ( average 36°, but when not powering the fan the temperature keep rising until the laptop shutdown), but after few minutes the laptop keep beeping -discontinuous beep- for a while and then the it shuts down. i think that the computer shuts down because it does not have the signal that the fan is working, i tried to wire the 3rd wire of then fan in the motherboard like it was but nothing changes (i think i should also wire the gnd so as the 3rd wire signal works? but the gnd now is with the external charger), or may be this is caused from another thing. the other problem that the fan now is making lot of noise (i think normally the computer regulates the power of the fan regards the temperature).
     
  4. ARDV

    ARDV

    6
    0
    Jan 9, 2018
    Problem Solved!

    this program: "SpeedFan" solved it.
    when i launch the program and then choose 'automatic fan speed' the fan starts working (i've wired the fan in it's original place in the motherboard), i first tried it several times, and then even when i close the program the fan will still work, i tested the laptop for several hours and it's working well!
    i think that the problem was in the BIOS, and when the fan return working again with that program, the BIOS programs deals with the fan normally.
     
  5. Kabelsalat

    Kabelsalat

    107
    21
    Jul 5, 2011
    If you can solvethe problem using a third party app like speedfan, that's great. It also means there are no malfunction regarding hardware. But - there may be some settings in bios not optimal, so thet the fan doesn't spin - or it only spin when the temperature gets over a certain limit.
     
Ask a Question
Want to reply to this thread or ask your own question?
You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Electronics Point Logo
Continue to site
Quote of the day

-