Connect with us

5 pin relay weirdness

Discussion in 'General Electronics Discussion' started by Fang16, Apr 30, 2015.

Scroll to continue with content
  1. Fang16

    Fang16

    1
    0
    Apr 30, 2015
    Using a 5 pin relay in a 12 volt automotive system to run the fuel pump. The pump only runs a few seconds then shuts off. The pump is wired to pin 87 on the relay. When the pump quits, pin 87 (with the pump wire removed) has no power reading with a multi-meter. Pins 85-86 and 30 still have their respective power figures of 12 volts on 30, around 6 volts on 86 and ground on 85. There is a rocker switch on the dash that controls energizer power to the switch and 12 volts to pin 30 is controlled by the ignition switch. I've tried two 5 pin relays with the same results.
     
  2. davenn

    davenn Moderator

    13,833
    1,950
    Sep 5, 2009
    hi there
    welcome

    all those numbers mean nothing to us .... show us photos of the relay and annotate it with what wires are going where
    link us to a datasheet for the relay

    Dave
     
  3. Tha fios agaibh

    Tha fios agaibh

    2,166
    726
    Aug 11, 2014
    [​IMG]
    If you have power on 85 and 86 your pump should be on. If you know the coil is energized, try jumpering terminal 30 to 87. If the pump turns on, the relay contacts are fried.
     
  4. Kiwi

    Kiwi

    363
    89
    Jan 28, 2013
    Those numbers are standard for automotive relays.

    The 6 volts on terminal 86 is too low for reliable relay operation in a 12 volt system.
    Is this measured with the relay connected, or with the relay removed?
    What is the voltage at the rocker switch?

    Is the rocker switch the only item that turns the relay on, or is it also connected to a fuel injection system?
    Can you provide more information on your application?

    As suggested above, linking terminals 30 and 87 with the key on should make the pump run continuously.
     
  5. shrtrnd

    shrtrnd

    3,821
    519
    Jan 15, 2010
    A lot of times this happens when you have corroded electrical contacts (reduced voltage).
    Are the relay plug-in contacts clean? Are any of the wires to the relay socket, or elsewhere in the circuit corroded at the contact ends?
     
Ask a Question
Want to reply to this thread or ask your own question?
You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Electronics Point Logo
Continue to site
Quote of the day

-